woensdag 9 november 2011

09-11-2011 Stukje fietsen, achterwiel vervangen en weer fietsen



Om 10.00 uur is het hier verzamelen voor een " wilde rit " Wim 2 de Vries zou misschien ook mee. Jan, Pé en bende leider Wim drinken hier eerst koffie. Ik heb er zin in een groot rondje Noordkop, maar ik kom niet verder dan de oprit naar de Broekerbrug. Het freewheel draait nu zonder weerstand in de rondte. Dat kan maar een ding beteken, namelijk dat de borging van de achternaaf weer los gelopen is. Bij controle is dit niet het geval, maar heeft het freewheel de zachte aluminium fitting of hoe zo iets heet, helemaal is weg gevreten. Ik ga op huis aan om er een nieuw wiel in te zetten. Ik maak alles eerst goed schoon. bij het monteren zie en voel ik dat de as zeker 2 mm binnen de behuizing van de lagers zit. Dat zou toch op de mm nauwkeurig moeten passen ! Ik weet nog steeds niet waarom de borging steeds losliep. Ik vervang de linker m7 bout, lockbond op de draad en vatszetten die boel. Als ik daar mee klaar ben zie ik twee 26 " wieldoekjes liggen. Alles moet weer los, as er weer een stuk uit, wiel eruit en wieldoek erop. Op het reserve achterwiel met brede velg, ligt de Schwalbe Furious Fred 50 mm, en deze laat ik er maar omliggen. Nou dat rijdt prima, loopt licht, goede grip en snelle acceleratie. Hij staat op 4,5 bar. Ik fiets richting Middenmeer, en onderweg hoor ik een jongen zeggen: ik wil ook zo'n dildo met bloemetjes " Mijn iet wat slechte humeur was meteen over ! De mannen en ik komen bijna gelijktijdig op het huisadres aan van Pé. We krijgen er koffie. Ik doe mijn verhaal, we lachen nog heel wat af, en als we op huis aan gaan schijnt zomaar de zon. 56 km gereden. wordt vervolgd... P.s Op de foto zie je Wim op het nieuwe asfalt rijden van de Alkmaarseweg. Nog even en het is klaar, en er ligt dan een oud, opnieuw geasfalteerd fietspad naast.

5 opmerkingen:

Willem zei

Hoi Kees,
Dat is een tegenvaller, hele naaf naar de eeuwige jachtvelden heb je niets gehoord? jouw fiets is toch ook fluisterstil?

Willem zei

Kees nog even een nieuwtje,
De zes stedenweg, of parallel weg naast de N247 (Edam<>Oosthuizen) is ook belijnd en weer open voor alle verkeer
Gr.Willem

Anoniem zei

Hallo Kees,



Ik heb ook ervaring met dit probleem en heb goede resultaten met de volgende procedure:





- as in de naaf duwen (inkloppen met een zachte hamer), zien dat de lagers en ringen goed in lijn liggen en dat de 'paddenstoel' goed zit tegen het achterwiel.

- ringetje op het draadeinde (rechts) schuiven.

- de 'dikke' moer aan de rechterkant op het stukje draadeind monteren, tegenhouden met een inbussleutel in het draadeinde. Moer vastzetten met steeksleutel.

- tweede, dunnere moer, monteren en opnieuw tegenhouden met een inbussleutel. Moer vastzetten met steeksleutel.



De eerste moer staat nu vast tegen de as van het achterwiel, de dunnere moer borgt nu de eerste moer die nog steeds vast staat tegen de as.



- schroefdraad borging op het boutje aanbrengen en samen met het ringetje monteren aan de linkerkant. Bout mag goed vast staan maar ook niet overdrijven.

Achterwiel zit nu goed gemonteerd.

Fout zou dus kunnen zijn dat je de twee moeren aan de rechterkant niet met twee steeksleutels mag aandraaien omdat dan de dikke moer kan loskomen van de as zelf.

Als je eerst de bout aan de linkerzijde gemonteerd had en dan pas die twee moeren, zou deze verbinding nu dus losgekomen zijn! Borging met schroefdraad borging zou het probleem uitgesteld hebben maar uiteindelijk toch loskomen.

Als er speling zit tussen de paddenstoel en het achterwiel slijt het Al deel stilaan weg.

De as komt links niet gelijk met de linkerkant van het achterwiel om toe te laten de bout op te spannen.





Met vriendelijke groeten,

Daniël Goyvaerts

Kees van Hattem zei

Dag Willem. De borging liep nogal eens los. Een paar keer het freewheel zonder dat het achterwiel aangedreven wordt rondtrappen en het aluminium wordt weggevreten. Als dit een paar keer is gebeurd is het een zwakke plek in de aandrijving. Groeten Kees

Kees van Hattem zei

Dag Daniël. Bedankt voor de uitgebreide beschrijving hoe te handelen. Ik denk dat ik een verkeerde bout, met te weinig draad links gemonteerd had. Tot nu toe zit alles nog moervast ! Een velgas kost 10 euro. De spaken heb ik al uit het wiel gehaald, en het is een kwestie van even een achterwiel inspaken. Groeten Kees.