zondag 22 mei 2011

22-05- 2011 Geen Loctite meer op de remafstelbout !!!


Ik krijg mijn remmen niet meer goed afgesteld. De stelmoer zit muurvast door de Loctite, en er is geen vat meer te krijgen op de moer en de bovenkant van de bout. Dat wordt even sleutelen. De kabels gaan eruit, nieuwe afstelbouten, nu met twee 10 mm moeren, zodat ze geborgd kunnen worden. Het is een lastig klusje, zeker als je de wielen niet demonteert. Veel moet dan op de tast gebeuren, zeker met dubbele wieldoekjes. Toch weer gelukt ! Een tip voor Velombiel nl : draai op de afstelbout een tweede 10 mm moer, en het afstellen en borgen gaat zoveel makkelijker. Wordt vervolgd... P.s. Jan Geel belde en heeft veel met borgmiddelen gewerkt. Zo is Loctite blauw niet het juiste middel om te gebruiken bij een moer die wel eens aan of losgedraaid moet worden. Zit bij gebruik van Locite blauw muurvast !! Er is ook een rode en blauwe variant van dit merk, en dan is de bout of moer wel demonteerbaar. Zo...weer wat wijzer !!

5 opmerkingen:

Marc zei

Hi Kees,

In plaats van een tweede stelmoer, zet een druppel nagellak de stelmoer ook vast genoeg.

Wim Schermer zei

Hi Kees,
Een tweede moer is een goede borging van het ene moertje. Maar Loctite, dit is de goede naam :), heb je in twintig varianten. De 243 is de gemiddeld goede variant. De 220 serie heeft een minder sterke hechtkracht.
Dus bij de goede versie kan Loctite prima werken.
Groeten,
Wim

Kees van Hattem zei

Marc. De dochters zijn al lang het huis uit, en vrouwlief Marian gebruikt nooit nagellak. Groeten Kees.

Anoniem zei

Hallo Kees

Niet moeilijk doen gewoon een zelfborgende moer gebruiken,het leven is zo simpel.

Gr. Peter de Rond
is nog lichter ook.

Quemo zei

En ik ben met dit bericht ook weer wat wijzer geworden. Ik loop tegen hetzelfde probleem aan als jij, tenminste vóórdat je Locktite gebruikte: de remmen blijven niet netjes afgesteld. Ik heb direct 2 bouten aangebracht maar dat bevalt me niet, gaat toch weer los (ik draai ze handvast dus zonder gereedschap).

Punt is dat je soms tijdens het rijden toch de remmen wat wil bijstellen omdat ze toch enigszins weersgevoelig zijn. Helemaal vastzetten is dus geen optie. Zelfborgende moer krijg je met de hand ook niet goed verdraaid (of je moet hem eerst flink inslijten). Ik denk dat ik toch ook maar eens ga kijken naar een 'mildere' locktite.