zondag 21 november 2010

21-11-2010 Ontdek je plekje
Om 10.00 uur ga ik fietsen richting Purmerend, en als ik voorbij Spijkerboor ben ga ik eens rechtsaf, en volg links het water van de Oudelandsdijk tot aan de Schaalsmeerdijk. Ik zie een grote zilverreiger opvliegen. vorige week zag ik er een op de Oostdijk richtinf Driehuizen. Op dit sompige land beheert de Ver Natuurmonumenten een boerderij. Het vee wordt er per schuit vervoert, al staan er enkele tot de rand vol met water. In een sloot zie ik net als Pé een hele familie zwanen. Op veel plaatsen worden de gezinnen niet zo groot, mem schud de broedeieren of legt deze in een speciale oplossing. Ik volg de Veenweide Wormer route, en al gauw zit ik tussen de Japanners op de Zaanse Schans. Het hele jaar rond zijn hier tegenwoordig toeristen. Ik kom via de Amerikaanse windmolen in de Enge Wormer en als ik een nieuwe brug en schelpenpad " het Kerkepad " opga zie ik een voor mij onbekende molen. Om er te komen moet ik over een autosloopterrein, waar voornamelijk Rovers staan. Het is de de meel en pel molen De Koker anno 1866. Het is de zoveelste molen op deze plek. Al vanaf 1544 wordt hier meel gemaakt voor zeebeschuit, proviand voor de zeelieden die ter walvischvaert gingen. De molennaar uit Heerhugowaard geeft me tekst en uitleg, en het eerste wat mij opvalt is dat de maalstenen op de eerste zolder staan. Het graan kwam hier in vroegere tijden per boot aan. Via Jisp kom ik weer bij het kanaal en na 75 km gereden te hebben ben ik weer thuis. Wordt vervolgd...

4 opmerkingen:

simply red zei

Hoi Kees,

Je woont in een mooie provincie, vandaar die mooie plaatjes. Ik zou zo willen verhuizen. Die foto van die molen op mijn blog... was in 't Buurtje. Onmogelijk klein plaatsje natuurlijk. Stond in een tuin. Je zal er niet dagelijks langs komen.
Volgende oliebollentocht maar in Noord Holland ?!

Groeten,

Paul Dijs

Gerrit zei

dat plekje ken ik ook nog niet , ga ik naar op zoek ,Kees . Je was trouwens erg dicht in m,n buurt weer , zal eens paspoorten laten maken. (lol)

Kees van Hattem zei

Beste Paul. Noord-Holland is er klaar voor, om de Oliebollentocht te organiseren in 2011. Maar eerst is er Het Noorden Velomobiel/ligfiets treffen op 16-17-18 sept in St Maartensvlotbrug. Groeten Kees.

Kees van Hattem zei

Beste Gerrit. Om je te vinden heben we wel je adres nodig. We zijn al zo vaak bij je op de koffie gevraagd ! Groeten Kees. Mail naar kees@ramira.nl