maandag 18 december 2017

Invasie exoten !

Ze vliegen vooral in de Randstad rond in parken, en nestelen en broeden er ook, maar nu zijn ze ook in Heerhugowaard neergestreken en wel rondom de Smaragd. Vanmorgen telde ik er 22. De halsbandparkiet. Een mooie vogel, mooi groen en krijsen doen ze ook. Ze worden opgejaagd door kauwen en eksters omdat ze op zoek zijn naar nestplekken. Ze zijn ook in het territorium van de vlaamse gaaien. Wordt vervolgd...

1 opmerking:

Mick zei

Hoi Kees,

Ze zijn hier op de binnenplaats voor het eerst echt dominant geworden en weinig verdraagzaam naar bijvoorbeeld een koddige inheemse vogel als de bonte specht. Die wordt niet eens bijvoeding van een door mij opgehangen mezenbol gegund terwijl ze zelf alleen voor het aller lekkerste gaan, pinda's en koolzaad.
De eksters waren voorgaande jaren nog een beetje de patio-buurtwachters en zijn er ook nu nog wel maar leggen de groene halsbanders geen strobreedte meer in de weg...De gaai heb ik dan ook nog niet gezien hier dit seizoen.
Zoeken de mezen en de specht nog naar andere voedsel op de bomen, de groene gasten plunderen alleen de bijvoeding. Appels worden alleen maar aangepikt maar niet verder opgegeten.
Ik had er gisteren 5 in de vlierbessenboom die onderling ook luidkeels in de lucht aan het vechten waren en goed doorvoed zijn!