zaterdag 28 maart 2009

27-3-2009 Boerin in Frankrijk

Ons moeder heeft de boeken van Wil den Hollander: 'Boerin in Frankrijk' met veel plezier gelezen, en Marian heeft op internet het dorpje gevonden waar de familie gewoond heeft en waar de boerderij nog staat. "Daar moeten we dan maar gauw eens gaan kijken", opperde Marian enige maanden geleden. En nu was het zover, afgelopen maandag stapten wij in de auto om in Oirschot moeder op te halen en verder te reizen naar 'Inval-Boiron', een 45 minuten rijden vanaf Amiens. We hadden een huis gehuurd in 'le Mazis', op een steenworp afstand van de bewuste boerderij. De ontvangst door Aart en Dorette Onder de Linden was allerhartelijkst, de volgende avond werden we bij hen uitgenodigd. We kregen een rondleiding door de kelders, proefden er zelfgemaakte alcoholische dranken en kregen een fles cider mee naar huis. Zelfgemaakt natuurlijk! Moeder vond het prachtig om de boederij te zien: hier schreef ze... daar zat hun zieke dochter... het gevaarlijke oversteekje bij de beek... het boek kwam ter plekke weer tot leven.

Van Aart (Kees in het boek) hoorden we ook nog een en ander over de familie en de tijd dat het geschreven werd. Voor liefhebbers van het boek een aanrader om er eens heen te gaan. Het land en de boerderij zijn verhuurd, maar de boederij staat leeg (gewoon even vragen of je er kijken mag op het terrein, de boer is op de hoogte van 'la Hollandaise') en vervalt met de dag, maar er staan grotere bouwvallen in Frankrijk. De omgeving biedt prachtige valleien en krijtrotsen aan de kust op 30 km. rijden, in Amiens is er de kathedraal om te bekijken. Vrijdag rijden we naar huis, weer een ervaring rijker. En fijn dat wij dit met ons moeder samen konden doen, tenslotte is ze al 85, maar daar was niet zoveel van te merken. En leuk om te horen: wat kleine ongemakken die ze thuis wel heeft, had ze op vakantie niet. Alleen daarvoor zou je het al doen!

Op naar de volgende vakantie in mei: ons moeder met alle 11 zonen en dochters -zonder kouwe kant- naar Lourdes.

Liefhebbers van Boerin in Frankrijk die er een kijkje willen nemen kunnen voor informatie terecht op de website... http://www.lemazis.com/. Laat je bevindingen weten!

Of ik mijn Quest gemist heb? Die mij kent weet het antwoord al... ruim 1200 km. gereden, par voiture wel te verstaan.

Wordt vervolgd...

3 opmerkingen:

Mick zei

De vorige eigenaar van mijn Alleweder (mijn ploegchef S.Zwart) is in Frankrijk ook 'n 'bed & Breakfast' begonnen.
Misschien mag ik daar dan ook even reklame voor maken?
www.raviere.com

Sebastiaan zei

Hoi Kees,
Vrijdagmiddag naar Kijkduin, achter Den Haag gefietst. Weekendje weg met schoonouders. Bak wind tegen. Fietspaden door de duinen zeer matig... Maar wel leuk gehad. Zondagmiddag weer retour: bij elkaar 180 km. Ik ben klaar voor 10 april!
Groet,
Sebastiaan

Henny zei

Vorig jaar september 2012 zijn ook wij nog bij de boerderij geweest,( en omgeving) nog steeds verlaten en nog meer vervallen.......Zijn heel vroeger ook al eens daar geweest, iedereen leefde toen nog, foto's gemaakt ( op afstand) en later opgestuurd. Leuke brief terug van Wil den Hollander als bedankje! Nu, na dit laatste bezoek de boeken weer eens herlezen.........